COUNTRY

Switzerland __PROJECT_PIN_ANCHOR_LABEL

CITY

Basel

ARCHITECT(S)

Gehry Partners LLP

CLADDER(S)

Gartner

©Hans Ege
©Hans Ege

In 2009, pharmaceuticals company Novartis Pharma AG embarked on an expansion project and called on renowned architect Frank O. Gehry, of Gehry Partners LLP, to design the new building.

©Hans Ege
©Hans Ege

Fast forward to 2018, the structural, ship-like building demonstrates the use of natural light as well as innovative design and modern amenities (such as informal meeting spots, a café, restaurant and modular underground auditorium) and keeps the focus on the employees of Novartis thanks to its atrium-like structure.

©Hans Ege
©Hans Ege

The 8,000sqm energy-efficient façade is clad with Guardian SunGuard™ HP Neutral 61 coated glass, and features hundreds of glass panes with multiple folds, creases and curves. Thanks to its roof glazing, the building allows for natural light to flow through all floors, down to the underground level, that includes a 600-seat employee auditorium.

©Hans Ege
©Hans Ege

The new building helped Novartis transform its former industrial complex into a modern campus of innovation, knowledge and science. Located north of the headquarters building, the Gehry building holds a central position within the Novartis Campus and within Basel.

©Hans Ege
©Hans Ege

Where is this building?

I create my account

Create now your personal account and start your favorite projects list! You can share this list with friends and colleagues.